På vackra Blidö i den norra delen av Stockholm skärgård arrangeras varje år tävlingen Blidö runt. Det är en seglingstävling för hela familjen där målet är att ta sig runt ön på kortast möjliga tid. Det viktigaste målet är inte bara att ta sig runt sträckan utan att ha en trevlig stund tillsammans. Tävlingen genomförs varje år sista lördagen i juli och det är alla möjliga sorters båtar som deltar, vissa mer tävlingsinriktade och andra mindre. För att det ska bli rättvist får de mindre och långsammare båtarna starta tidigare och de större snabbare vänta ett tag. På så vis kan alla delta och ha en chans att vara först i mål efter att ha tagit sig runt ön.
Blidö – ön i solen
På sommaren mångdubblas befolkningen på Blidö. De många vackra vikarna och badklipporna lockar sommargäster med segelbåtar och de som kommer bilvägen för att campa eller hyra stuga. Många har även sommarstugor på ön och spenderar några veckor varje sommar på ön tillsammans med familj och vänner. Just utanför Blidö ligger Norröra där Melker och de andra i den populära serien Saltkråkan spenderade sina somrar under 60-talet. Öarna runt omkring har fortfarande samma själ och känsla som den stämning många av oss tog del av som små i serien. Man kan lätt föreställa sig Tjorven eller någon av de andra i serien komma springande över klipporna på ön. Andra sätt att roa sig på sommaren kan vara att gå in på onlinespel och spendera en stund när sommarvärmen blir för kvav. Kanske kan det leda till att du själv har en segelbåt att tävla med nästa sommar.
Det finns flera sätt att ta sig till ön. I Saltkråkan åkte Pelle och de andra som bekant skärgårdsbåt ut och det går fortfarande att ta sig till öarna runt Blidö med båt i linjetrafik. Många sommargäster kommer också till ön med egen båt inifrån Stockholm eller Norrtälje. Det enklaste och vanligaste sättet att ta sig till Blidö är med bil men även med moped. Det tar ungefär två timmar att köra från centrala Stockholm. Du åker över Norrtälje och sedan vidare norrut. I Furusund får du ta en bilfärja som gratis tar dig över till Yxlan som du också måste korsa innan du med nästa färja kommer fram till ditt mål. Det första du kommer fram till är den trevliga centralorten där du hittar mataffären där du kan proviantera.
Ät gott på Blidö
På ön finns flera bra restauranger. Några har öppet hela året medan andra fokuserar på sommarhalvåret. På Blidö Hamnkrog serveras klassisk mat i en vacker miljö. Krogen ligger centralt på ön med närhet till både bussar och kajen där båtarna anlägger. På sommaren spelar ibland någon trubadur för att skapa ännu mysigare stämning.
Eftersom hamnkrogen ligger i Blidösund där både start och målgång går av stapeln är det ett bra ställe att titta på tävlingen samtidigt som du kan njuta av en god bit mat eller en kall öl. Blidö runt är en av många trevliga Seglingstävlingar i Stockholmsområdet som är lika roliga att delta i som att beskåda från en vacker klippa eller skärgårdskrog. Den beskrivs som en trevlig tävling för hela familjen och går ut på att ta sig runt ön i segelbåt. Det handlar inte bara om ett tävlingsmoment utan om att ha en trevlig stund tillsammans. I tävlingen deltar både professionella seglare och barnfamiljer.
En annan vacker plats att beskåda Blidö runt från är Sikmarsundet. Där ligger Sunda Gård där det anordnas konferenser och fester och där det också går att få sig en god bit mat. Den gamla vackra byggnaden ligger fint i klassisk skärgårdsmiljö. När du hyr Sunda Gård så får du förutom tillgång till byggnaden även vackra badklippor och en fotbollsplan för olika aktiviteter. Gården är mycket populär för bröllop och andra stora fester. Om du inte vill vara på en krog och titta på tävlingen kan du självfallet packa din egen picknickkorg och ta dig ut till yttersidan av Blidö. Där hittar du en klippa där du har bra sikt och kan se alla båtar passera mitt i loppet.
Ta dig till ön
I den norra delen av Stockholms skärgård ligger vackra Blidö. Det är en avlång ö som binds samman med fastlandet genom två bilfärjor. För att ta dig till ön får du först ta en färja från Furusund och sedan korsa Yxland, en annan smal avlång ö för att ta dig vidare till Blidö. Samma väg går SLs bussar i linjetrafik och du kan ta dig hela vägen ut med Stockholms vanliga busskort. Väl där ute finns det mycket att göra. Ön är framförallt bebodd av sommargäster som kommer och spenderar helger och somrar där i sina stugor. Det finns även en relativt stor befolkning som bor där året runt. Det finns därför flera handlare och en mataffär som är öppen året runt på den centrala delen av ön.
Under tävlingen Blidö runt kommer många till ön för att antingen delta i tävlingen eller för att vara åskådare och heja. Det är en tävling för hela familjen och åskådarna kan sprida ut sig på klippor och bryggor runt omkring hela ön. Det finns flera olika möjligheter till logi under sommaren, bland annat ett vandrarhem som ligger i vacker miljö. Är du där för att titta på tävlingen kan du passa på att sova över en natt i tält eller att ta in på öns vandrarhem och njuta av vackra sommarkvällar på en klippa. Då tävlingen är beroende av väder och vindar så går det aldrig att veta hur lång tid den kommer att ta. Båtarna passerar olika nära ön beroende på aktuella vind- och väderförhållanden.
Seglingstävlingen Blidö runt
Den klassiska seglingstävlingen Blidö runt är en populär sommaraktivitet för hela familjen. De många båtar som deltar är av olika storlek och är olika snabba. De blandade förutsättningarna gör att tävlingsledningen bestämt ett system där stora snabba båtar får vänta ett tag och mindre och långsammare båtar får starta tidigare. Detta handikappsystem gör att även små båtar har en chans att vinna. Det är en tävling för hela familjen där professionella seglare och barnfamiljer tävlar sida vid sida. Det finns många ställen att beskåda tävlingen på. Är loppet kört kan du bege dig till en spelsida och bli en vinnare på spel. Under tiden kan du se start och målgång på Blidös Hamnkrog där du kan äta gott och se tävlingen samtidigt. Vill du sitta på din egen filt ute i naturen kan du bege dig till yttersidan av ön och hitta din egen klippa.